Instruktioner för intresseanmälan 2025

För att en produktion skall bli aktuell för EXPO:SCENKONST 2025 gäller följande:

  • Produktionen ska kunna turnera under 2025 och 2026
  • Produktionen ska vara riktad till en vuxenpublik och fungera som offentligt arrangemang. Vi gör också ett mindre urval av offentliga familjeföreställningar. Observera att vi inte tar ut produktioner riktade till skola. Dessa hänvisas istället till Scenkonstdagar för Barn&Unga.
  • Produktionen ska vara uppdaterad och tydlig på scenkonstportalen.se.
  • Har produktionen ni vill intresseanmäla redan haft premiär, ber vi er att skicka en länk till oss med ett utdrag ur eller hela föreställningen inför urvalsarbetet. Kontakta gärna oss om ni spelar föreställningen i södra Sverige under våren eller sommaren, för möjlighet för oss att se föreställningen live.
  • Innan ni anmäler er produktion är det viktigt att ta ställning till om ni har möjlighet att producera en textad filmpitch på max 5 min, detta är ett krav för att kunna delta på EXPO:SCENKONST. Pitchen ska ge en tydlig känsla för er produktion och kan också ge en bild av er som artist/grupp/kompani. Pitchen kan bestå av en presentation, ett utdrag eller en trailer, innehållet är upp till er. OBS! Pitchen skall inte skickas in vid ansökan! De produktioner som blir utvalda att delta på EXPO:SCENKONST kommer att få skicka in pitch senare i processen.
  • Intresseanmälan ska vara oss tillhanda senast 30 april 2024. En intresseanmälan innebär inte en garanterad plats.
  • Blir produktionen uttagen till EXPO:SCENKONST förväntas ni också att köpa till ett mässbord samt delta på mässan och vara på plats båda dagarna. All fika och middag samt lunch är frivilliga att delta på, och kostnad tillkommer till självkostnadspris. Vi kommer ha speed-dating som förmingel till middagen som blir ett fantastiskt tillfälle för er att träffa arrangörerna och byta nummer.

Utbudet för varje år väljs med omsorg och genom en gedigen urvalsprocess. Urvalet görs av en referensgrupp bestående av konsulenterna i de sju södra regionala riksteaterföreningarna (Blekinge, Kalmar län, Halland, Väst, Kronoberg, Jönköpings län samt Skåne) som arrangerar utbudsdagen.  

Det väljs med fokus på en jämn fördelning och mångfald i produktionerna mellan genrer, form, innehåll, storlek och prisklasser. Vi gör vårt urval utifrån följande kriterier: Nyskapande/fördjupande, tillgänglighet/arrangörsfokus, angelägenhet/publikfokus, hantverk/garant samt Riksteaterns strategi för jämlikhet och mångfald.