REGIONALA INSTITUTIONER

Här presenteras utbudet från regionteatrar och scenkonstinstitutioner i de sju södra/västra regionerna. Föreställningarna ligger i bokstavsordning på producentens namn. Under respektive producent finns en film framtagen speciellt för er arrangörer, samt en länk till scenkonstportalen för mer info.


 

Byteatern Kalmar Länsteater

This is water

This is water är en föreställning om civilkurage, vilka vi blir när vi inte vågar stå för de vi är och det vi tror på, och om hur vi i varje möte med en annan människa ges möjligheten att förändra världen. Hur gör vi för att våga ge oss själva och alla andra många chanser, om och om igen? Föreställningen riktar sig kanske främst till våra unga vuxna och är framtagen av regissör och ensemble. En humoristisk pärla á la Roy Andersson goes Matrix. 

Länk till film
Länk till Scenkonstportalen


GöteborgsOperan

Don Pasquale

Komisk opera av Gaetano Donizetti.

Don Pasquale, rik som ett troll och van att få sin vilja fram, vill ha en ung kvinna att gifta sig med. Han irriterar sig på förälskelsen mellan brorsonen Ernesto och Norina, och vill sätta stopp för det unga paret. Som tur är dyker Malatesta – Don Pasquales psykolog och Ernestos vän – upp med en finurlig plan. Tillsammans ger de gubben en rejäl – och invecklad – läxa.

I vår regi har titelfiguren fastnat i 80-talet medan Norina är en självständig kvinna av i dag. Framförs på svenska.

Sandvargen

Nyskriven barnopera av Johanna Fridolfsson och Malin Aghed efter Åsa Linds böcker. Urpremiär hösten 2022. För barn 5-10 år samt som familjeföreställning.

Åsa Linds böcker om Sandvargen är en flerfaldigt prisad, Augustnominerad och välkänd trilogi. Nu levandegörs böckerna och blir en barnopera, ett filosofiskt drama gestaltat under en stjärnhimmel där alla får plats. Här ryms både det vardagliga och det existentiella, i en fantasieggande föreställning med humor, värme och respekt.

Länk till film
Länk till Scenkonstportalen


Malmö Opera

La bohème

Puccinis operaklassiker bjuder på romantik, dramatik och underbar musik. Sex ungdomar lever bohemliv i 1800-talets Paris. De har stora tankar om konsten och kärleken. Men verkligheten ser inte ut som deras luftslott. De korta stunderna av skapande, förälskelse och festande får ge vika för livet och den tragedi som närmar sig.

Marguerite – en dans med djävulen

Manuset till Urfaust av Goethe var länge försvunnet, men hittades efter hans död i Luise von Göchhausens hus. Tänk om det var hon och inte han som avslutade den stora berättelsen? Tio artister sjunger och spelar en nyskriven kammarföreställning där gränsen mellan sångare och musiker suddas ut. Med Rickard Söderberg, Sibylle Glosted, Adrian Angelico och Katarina Lundgren Hugg.

Länk till film
Länk till Scenkonstportalen


Regionteatern Blekinge & Kronoberg

Guldet

Ett magiskt allkonstverk för sexåringar och vuxna på samma villkor. Charlotte Engelkes Guldet är en lekfull version av Rickard Wagners opera Rhenguldet. En musikalisk familjeföreställning för barn i åldrarna 6-8 år. I denna version med Regionteaterns egen ensemble.

Rhendöttrarna vaktar guldet – Naturens rikedom – som vilar i floden Rhen. Men guldet blir stulet från flodens botten och balansen i världen sätts i gungning.

Skådespelaren

Skådespelaren är ett kollage från ett teaterliv. Från det där avgörande ögonblicket när teater blir allt. Genom auditions och turnéer. Om scenskräck och eufori Från fiaskon till succéer. Det blir en berättelse om konsten, och livet mitt i den. Om lusten och rädslan för vad som finns där bakom. Här står han nu framför oss igen. Varför gör han det ännu en gång? Igen. Alltid, eller är det sista gången?

Ny bygd

NY BYGD är en föreställning som bygger på dokumentärt material. Med utgångspunkt i intervjuer om erfarenheter av att vara ny till platsen som så många människor både lämnat och stannat kvar på i generationer gör vi ett nedslag i vår tid. Om utvandrarbygden och nyinflyttade, om nybyggare, om att skapa liv, en NY BYGD

Länk till film
Länk till Scenkonstportalen


Skånes Dansteater

FRANZÉN/NUUTINEN 

I Franzén/Nuutinen bjuder Skånes Dansteater in till en rik dansupplevelse. Två nya verk av två framgångsrika nordiska koreografer, Helena Franzén och Johanna Nuutinen. Med sina egna unika uttryck närmar de sig naturen, fascineras av det oundvikliga cykliska som ingen människa rår på.

I Once a Whisper formar Helena Franzén en flock, ett starkt kollektiv, en enda organism. Kroppar i rörelse får nästan försvinna, bli ett med mörkgrön mossa och dimma. Ett verk som vaggar dig till stillhet för att plötsligt väcka dig med ett vrål.

I sitt nya verk, Zero-zero tittar Johanna Nuutinen på hur små fragment av kunskap får bygga hela vår världsbild. Ge oss illusioner om en verklig ordning. Hur vi fylls av längtan efter något som hela tiden faller oss ur händerna.

Franzén/Nuutinen blir en stund för reflektion och stillhet med lysande koreografi, nyskriven musik och underbara dansare.

Länk till Scenkonstportalen

NYTT VERK AV JO STRØMGREN

Skånes Dansteater presenterar ett nytt samarbete med hyllade norska koreografen Jo Strømgren. I mars 2023 blir det världspremiär för nya dansföreställningen som riktar sig till familjer med barn över 8 år.

När humanistiska värderingar och sunt förnuft verkar falla sönder, både globalt och i Norden, vill Jo Strømgren lyfta tanken på att bidra till det bättre, även om det bara blir marginellt. Eftersom scenkonst är en mikroskopisk aktör i universella sammanhang, utan nämnvärt inflytande i några större frågor, definierar Jo Strømgren Kompani ödmjukt sin ambition som ”en fis-i-universum-strävan” efter att exakt beskriva ytterst sorgligt mänskligt beteende.

Länk till Scenkonstportalen


Smålands Musik & Teater / Spira

Människans bästa vän

En övergiven dam och hennes livskamrat väntar i en tömd lägenhet. Båda ska slussas vidare – till äldreboendet och till hemmet för herrelösa hundar. Men ingen tänker bege sig utan strid.

Människans bästa vän är en trösterik och charmig skildring av två själar som söker gemenskap. En poetisk komedi om att inte ge upp. Med nyskriven, smäktande jazz, evergreens av mästarna och en och annan vals.

Ensamma Hjärtan

Två skådespelare, fyra berättelser, åtta fantastiska karaktärer.

Den romantiska komedin Ensamma hjärtan är en generös föreställning i det lilla formatet, av dramatikern som också gav oss Strålande, Miss Foster! Här möter publiken fyra par i olika åldrar och tillstånd, alla med en stark längtan efter närhet. Uppsättningen bygger på fyra kortpjäser av Peter Quilter, och ramas in av en rad klassiska popduetter.

Länk till Scenkonstportalen


Foto: Malin Arnesson

Teater Halland

Djurfarmen

Mr Jones på Manor Farm är så lat och full att han glömmer att mata djuren, vilket får till följd att revolution utbryter. Under grisarna Napoleons och Snowballs ledarskap, tar djuren över gården. Med löftet att eliminera alla fruktansvärda orättvisor på bondgården, organiseras den nyinstiftade Djurfarmen som ger fördelar till alla som går på fyra ben. Men under tidens gång, korrumperas rebellernas idéer, och glöms sedan bort. Då uppstår något nytt och oväntat.

Djurfarmen är George Orwells briljanta satir om den korrumperande makten och historien om en revolution som gick fel. En halsbrytande föreställning där den humoristiska ensemblen och det konstnärliga teamet skapar ett alldeles eget universum.

Foto: Anders Tolergård

Inom Familjen

Larmet går på bygdegården och Anitra och Alain beger sig dit för att se vad som utlöst det. Väl där möts de av en maskerad person och bara sekunder senare ligger Alain död på golvet och Anitra är svårt skadad. Hon släpar sig hem till sina två söner, den ene har pizzakartonger staplade upp till taket, den andre en sportbag fylld med pengar. Tillsammans sätter de sig ner och försöker bena ut vem som mördade Alain och försökte mörda Anitra. Borde inte polisen ta tag det här tänker du? Borde inte några experter dra på sig handskar, starta en utredning, en förundersökning, förhöra vittnen och undersöka brottsplatsen. Nej, så funkar det inte på den här platsen, på den här bygdegården. Här löser vi saker inom familjen!

Inom familjen är en mordgåta, ett spänningsdrama, en deckare och en saga.

Länk till film
Länk till Scenkonstportalen