Här presenteras utbudet för små scener. Föreställningarna ligger i bokstavsordning på producentens namn. Under varje produktion finns en film framtagen speciellt för er arrangörer, samt en länk till scenkonstportalen för mer info.
Mått för små scener: 3 X 2 m – 5 X 6 m
Foto: Ola Kjelbye
En hisnande resa genom svensk kvinnohistoria, med ett varmt och förtroligt tilltal och en gestaltning full av fantasi och drastisk humor!
Skådespelaren & dramatikern Fia Adler Sandblad tar sig an sin mammas historia genom minnesbilder, brev, arkivmaterial och anekdoter. Det blir en resa som spänner från Gustav III:s Sverige och ända fram till våra dagar. I händelsernas centrum står den ensamma mamman som lämnade bort sitt barn.
Foto: Roland Olsson/Olivia Mårtensson
I Cornelis och jag får vi möta Cornelis Vreeswijks tidlösa sånger och texter gestaltade av Anders Mårtensson, skådespelare och Peter Berglund, pianist.
-Som barn på 60-talet såg jag Cornelis i TV då han hade ett stående inslag i humorprogrammet Hvar fjortonde dag och jag blev helt fångad av hans låtar och person, säger Anders.
Med egna reflektioner, anekdoter och musik framförs här en ömsint hyllning till Cornelis i denna föreställning.
Foto: David Appelgren
I livsbejakande Det måste vara underbart framför Anna Bromee texter av sina favorit-författare i ord och musik, till glädje, mod och tröst. Texterna har öppnat nya världar och visat vägar genom livet. Från djupaste allvar till befriande humor framförs poesi, sånger, berättelser och tankar från Bodil Malmsten, Kristina Lugn, Edith Piaf, Hasse Alfredsson med flera. En varm och lustfylld föreställning!
Har spelats under en utsåld gästspelsvecka på Göteborgs Stadsteater.
Foto: Mulle Holmqvist
Efter föreställningarna Som Ett Jävla Solsken och Fogelstad är det nu dags för krigsreportern och den totalt orädda Ida Bäckmann. Hon som trotsade all auktoritet, stod mitt i kulregn, både hatad och älskad och som sägs ha stalkat både Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf. Precis som kvinnorna i de andra föreställningarna är hon knappt omnämnd i historieböckerna. Här kommer Idas egen berättelse.
Foto: Amanda Cederquist
På mottagningen hos Dr F flyter den inre och den yttre verkligheten samman när hans patienter får fritt utrymme att uttrycka sina neuroser och själstillstånd på den röda schäslongen. I en konstnärligt fri tolkning av den tidiga psykoterapin och dess teorier kring drömmar och det undermedvetna, utforskar detta poetiska verk trance, dröm, illusion och förändrade medvetandetillstånd genom improvisation med djurmasker, dans, dockor och musik.
affischbild: Peter Eriksson
Genom förvillande magi, dråplig humor, storytelling och passionen för trolleri tar Carl-Einar med oss på en resa till ”för långt borta land”. Berättelsen tar avstamp i farmors vardagsrum och en borttrollad ramlösa-kapsyl som Carl-Einar fortfarande letar efter.
”Den här föreställningen handlar om drömmar, tror jag. Jag sov när jag skrev den. Dramaturgin är som i en dröm. Tankarna kröker kring hörnhusen står snett i en dal. Drömmen jag en gång hade har blivit en hägring i öknen vid en sjö. Kommer jag bara dit ska jag släcka min törst.” – Carl-Einar Häckner
Foto: Figurteaterkompaniet
En musikal i dockteaterform för barn mellan 2-6 år.
Den lilla björnungen Doddo vaknar tidigt på morgonen innan mamma hunnit vakna. Han ger sig ut på egna äventyr och träffar på sin resa Myran, ekorren Kotti, de flitiga Bina, Fisken och masken Bella Benktsson. Men han hinner även se en skymt av Faran innan han skyndar sig hem till mamma för att äta frukost.
Foto: Kitty Lingmerth
Tillsammans med gitarristen Julien Fabre’ framför Jamladies sina personliga tolkningar av Maries största hits: Bästa dagen, Ännu doftar kärlek, Sparvöga, Mot okända hav och Tro är bara några. Med toner och text som berör, med anekdoter och berättelser från Maries karriär så tas publiken med på en känslosam resa med slutstation i Roxettes otroliga framgångar.
Varmt välkomna kära publik!
Foto: Johan Karlsson
Med sitt livfulla dramatiserande av berättelser bjuder Maria Arnadottir in till en fascinerande värld med både komiska och vemodiga, sanna och påhittade historier. Hon väver skickligt ihop teater och berättarkonst och gör varje berättelse till sin egen. Det är historier som manar fram åskådarens fantasi och egna funderingar över livets mening och tillvarons små underverk. Det utlovas skratt, eftertanke och överraskningar.
Foto: Ola Gäverth
En nyskriven musikteatermonolog som kastar nytt ljus över Carl Michael Bellman och innehåller även många av de älskade visorna.
Föreställningen utspelar sig 1794 när han än en gång sitter i fängelse för obetalda skulder. Vi får förstå att det är stor skillnad på den Bellman människor tror sig känna – narren – och vem han känner sig som innerst inne.
Daniel Sjöberg har setts på privatteaterscener, institutionsteatrarna samt i film och tv. Med sig har han några av Sveriges mest välrenommerade musiker.
Foto: Nils Börner
En monolog om kärlek och sorg med stråk av svart humor av och med Maria Niemi Börner.
Att vinka i väg sitt barn som plötsligt är en äventyrlig ung vuxen som ska cykla jorden runt. Att några månader senare få ett meddelande via Messenger i mobilen.
En personlig och allmänmänsklig berättelse om när livet vänder och inget blir detsamma igen. Och får man ändå skratta ibland?
Alla har sjungit hennes sånger men få vet vem kvinnan bakom kändisskapet var.
Extremt begåvad, ett socialt geni och en av Sveriges största kompositörer som kallats barnvisans moder. Hennes innehållsrika dagböcker ligger till grund för berättelsen om hennes rika liv och ständiga kamp om att passa in, där det hon levde för räknades som nöje.
En föreställning fylld av kärlek, längtan, mod och musik där man får ta del av hennes klassiska verk.
Foto: Per Bolkert
Från klosterskola till cabaréscenerna; Iförd sin exklusiva leopardpäls förflyttade sig Frida Uhl mellan Paris, London, New York och Berlin. Hennes liv var kantat av skandaler och halsbrytande projekt. Inom scenkonsten var hon en pionjär med fingertoppskänsla för de nya strömningarna.
Genom att dramatisera delar ur Fridas liv vill vi belysa hennes arbete, mod och hur hon visar riktningen för oss mot förnyelse och utveckling, in i framtiden.
Foto:Martin Sebelius Ståhl
MOT är både en film och en fysisk interaktiv upplevelse om närvaro, med fokus på den individuella erfarenheten i det gemensamma mötet. Publiken guidas genom gestaltningar och erfarenheter av närvaro och får uppleva en teceremoni där det bjuds på te och tilltugg.
Varje upplevelse blir unik i sökandet efter reell närvaro, där aktörernas samtal växlar mellan improviserade dialoger, iscensatta aktioner och intuitiva reaktioner.
Foto: Emmalisa Pauly
I Fika med faster Dettan får vi träffa Dettan som genom att berätta om sitt liv får oss att reflektera över våra. Hur var det när mamma var liten? Eller mormor? Var det bättre förr? Eller blir det bättre sen?
I föreställningen provar vi ett nytt grepp, att spela för 3 generationer. Vi önskar att barn, vuxna och seniorer – tillsammans – skall uppleva denna varma och humoristiska föreställning. Föreställningen spelas som caféteater med paus.
Foto: Gustavo Perillo
Relicário sammanfogar poesi på flera olika språk med modern cirkus/nycirkus och modern dans samt soundscapes. Publiken får på så sätt chansen att bekanta sig med ett udda och inspirerande poesi- och performancekonstverk.
Två brasilianska artister; en luftdansakrobat och en poet, skissar akter där de olika brutna språkformerna synkroniseras med varandra. Formerna utmynnar i en tilltalande och färgstark betraktelse gällande vad in-och utanförskap – såväl i konstnärlig mening som i en medborgarmässig bemärkelse kan innebära för en individ. Uppträdandet bygger på perspektivet att orden förkroppsligas i rörelsen och rörelsen omvandlas till poesi.
Foto: Peter Knutson
[TJEINCH] är en amatörforskning om vår skräckblandade förtjusning till förändringen. Magnus Skogsberg Tear, skådespelare, sångare, entreprenör och suicidprevention-ambassadör tar oss på en musikalisk resa med filmklipp, tankar och frågetecken på förändringarnas hav. Tillsammans med sitt 4-manna-band tar han upp kampen med motvinden och låter publiken åka medströms genom livet.
Foto: Mia Lewell
Med Maria Kulle som ciceron ger vi oss in i Kurt Weills värld, musiken är kartan och Trio Mirsidrü har stakat ut vägen med nya, nutida arrangemang av några av Kurt Weills mest hyllade låtar. Med ett poetiskt manus om mänskliga villkor av Emma Broström tecknas ett porträtt av en kvinnlig musiker i Weimarrepublikens Berlin. Eller var det dagens Kärrtorp? Eller 50-talets New York? Kanske spelar det ingen roll? Kanske är drömmarna är alltid de samma?
Foto: Karin Fredholm
En nalle. Hon bygger. Och en gul katt som vill vara med. Men det får han inte! Genom dans tar Stina Wirséns figurer katten och nallen gestalt i rummet. Det blir en hisnande, lekfull och känslostark föreställning, baserad på bilderboken Vem är arg? Nyskriven musik, självlysande scenografi och specialdesignad kostym. Föreställningen är framarbetad av Waileth & Bardons konstnärliga team i samspråk med specialpedagoger på Malmö Stads pedagogiska team, samt barn och personal på flera förskolor i Malmö.
Mötet med de levande, rörliga karaktärerna, den färgsprakande scenografin och den lekfulla musiken fördjupar och berikar barnens läsupplevelse och förståelse för berättelsens tematik. Dansens ordlösa kommunikation talar direkt till barnen. Berättelsen spelas upp två gånger, vilket ger åskådarna möjlighet att bearbeta upplevelsen och känna igen det som händer.