Vilka deadlines har jag att förhålla mig till som producent?
29 nov 2021: producenter som erbjudits medverkan skall lämna besked om man har möjlighet att skicka in en filmad presentation till Expo:Scenkonst. Möjlighet att skicka in en filmad presentation är avgörande för medverkan. Det bekräftas genom mail till expo@riksteatern.se
17 dec 2021: Detta är sista dagen att boka plats för antal deltagare som kommer att vara med fysiskt på mässan under Expo:Scenkonst på Gummifabriken i Värnamo. Detta svarar ni på genom ett formulär via en länk som mailats ut till er.
24 jan 2022: Filmade presentationer skall vara oss tillhanda. Teknisk guide hittas här
Är medverkan enbart digitalt?
Presentationerna av föreställningarna är enbart digitala, 7 min. Däremot har vi ett fysiskt mässtorg på Gummifabriken i Värnamo. Er filmade produktion kommer att visas i biosalonger under dagarna och ni har även möjlighet att presentera er och era produktioner under mässan. Bord 180×80 och två stolar finns på plats. Vi uppskattar om ni levererar scenkonstkänsla vid ert mässbord! Genom att ni pimpar borden, visar kostymer och rekvisita, kanske en dator för filmklipp eller ljud, skissblock, scenografimodeller, sminkspeglar med peruker eller vad ni nu kan komma på sätter ni känslan och stämningen på det här eventet. Här är det okej att sticka ut ur mängden!
Vad kostar medverkan?
Att skicka in en digital presentation på 7 min kostar inget (enbart produktioner som valts ut av urvalsgruppen kan skickas in). Varje scenkonstgrupp bekostar själva produktionen av den filmande presentationen.
Att delta fysiskt kostar 500 kr per dag och kostnad för mat och mässbord tillkommer.
Måste de filmade utdragen vara 7 min?
Sju min är den maximala längden på ert utdrag, men det får vara kortare.
Om filmade utdrag!
Vi har lång erfarenhet av att arrangera utbudsdagar och de som kommer dit har lång erfarenhet av att bedöma kvalitet och relevans hos det som visas. Vi vet av erfarenhet att det som uppskattas är tydlighet och enkelhet, samt att man vill se ett utdrag som så rättvist som möjligt och ger en bild av vad man kommer att få se i den hela färdiga produktionen.
Får vi klippa mellan scener i vårt utdrag?
Kort svar: Ja, i nödfall. Max tre klipp/hopp!
Arrangörerna vill ha ett enhetligt utdrag ur er föreställning, för att förstå vad de skall arrangera/köpa.
Får vi sätta ihop ett sceniskt kollage för att kunna visa mer av föreställningen?
Kort svar: Nej
Varför? – är frågan ni skall ställa er, vad skapar ett kollage för bild av er föreställning? Gör ett kollage det lättare att förstå vad som händer i er föreställning, vad som sker eller gör ett kollage det bara rörigt för arrangörerna/inköparna? Se även svar ovan om klipp i filmat utdrag.
Får vi lägga in musik i filmen?
Kort svar: Nej, inte lägga till! Ja, om det ingår!
Ja, om det är en del i er föreställning och en del av ert utdrag. Att lägga musiken på ett separat ljudsår kan underlätta för oss vid streaming. Men nej om ni lägger musik på ert utdrag.
Vi har en trailer som vi vill använda, får vi göra det?
Nej. Trailers kommer inte att godkännas som ett filmat utdrag. Om ni har en trailer kan ni lägga det på scenkonstportalen.se som ett komplement, så kan arrangörerna gå in och titta där.
Måste vi micka upp rummet när vi filmar?
För att arrangörerna ska få en rättvis bild av er och er föreställning är det viktigt att ljudkvalitén är bra. Vi rekommenderar att ni använder myggor, eller annan ljudupptagning under ert utdrag. Tänk på att kameran tar upp alla ljud utan att filtrera. Med en mick, mygga eller headset kan ni kontrollera att ni hörs och att ljudet blir av god kvalité.
Kan ni på Riksteatern stötta oss producenter i filmandet, gällande material, teknisk support mm?
Vi kommer inte att förmedla teknik eller ekonomiskt stöd i arbetet med att producera presentationsfilmerna. Om ni har frågor gällande krav på formatet eller tekniken kan ni kontakta Claes Forsell Andersson, claes.forsell-andersson@riksteatern.se.